İnternet kullanımının artmasıyla daha önemli hale gelen ve her şeyin olduğu gibi ticaretinde dijitalleşmesiyle online ortamda yapılan kavramdır. E-Ticaret ile insanlar fiziksel değil online platformlarda hizmet ya da ürünlerini satışa sunar. Fiziksel mağazası olan dükkanlar ise farklı hedef kitlelere ulaşmak için mağazalarını online platformlara taşır. Pandemi döneminin ortaya çıkmasıyla e-ticarete de rağbet artmıştır. E-ticaret siteleri hedef kitlelere doğrudan bir şekilde ulaşım sağlar. E-ticaret stoksuz ve stoklu olarak birbirinden ayrılır.
E-Ticaret Nasıl Yapılır?
E-ticaret türleri satılan ürünlere göre ve taraflarına göre olarak iki farklı başlıkta incelenebilir. Bunlardan ilki satılan ürüne göredir, satılan ürüne göre e-ticarette dolaylı ve doğrudan olarak ikiye ayrılır. E-ticarete başlamadan önce bu türlerin detaylı olarak bilinmesi gerekmektedir.
Doğrudan E-Ticaret
Doğrudan e-ticaret, somut bir anlama sahip olmayan mal ve hizmetlerin internet sitesi üzerinden pazarlama şekline denir. Örnek verilecek olursa bilgisayar programları, eğlence ve müzik, görsel ve işitsel değere sahip eserler uluslararası çerçevede değerlendirilebilir.
Dolaylı E-Ticaret
İnternet üzerinden gerçekleştirilen ürünlerin geleneksel satış yöntemlerini kullanılarak müşteriye sunmaya dolaylı e-ticaret denir. Örneğin bir e-ticaret sitesinden alınan bilgisayar dolaylı ticarettir.
Taraflarına Göre E-Ticaret
Taraflarına göre e-ticaret modelleri B2B, C2C, B2C, B2G,B2E ve M2M olarak ayrılmaktadır.
Business To Business (B2B)
İşletmeden işletmeye yapılan ticaret yöntemine B2B denir ve tüketiciye satış gerçekleşmez. Örneğin, hastane cihazları satan bir üreticinin cihazlarının hastane tarafından alınması bu iş modeline örnektir.
Business To Consumer (B2C)
İşletmeden tüketiciye yapılan ticaret yöntemine B2C denir ve alıcı son kullanıcıdır. Trendyol.com, N11.com gibi siteler bu iş modeline örnektir.
Consumer To Consumer (C2C)
Tüketiciden tüketiciye yapılan ticaret yöntemine C2C denir ve tüketicilerin kendi aralarında yaptığı alışveriştir. Dolap, Letgo gibi uygulamalar bu iş modeline örnektir.
Business To Government (B2G)
İşletmeden devlete yapılan ticaret yöntemine B2G denir ve devletin online ihale atmasına, satış yapmasına örnektir. Örneğin, devlet malzeme ofisinin kamu kurumlarının ihtiyaçları için e-ihale açması gibi.
Business To Employee (B2E)
İşletmelerin çalışanlarına sağlamış olduğu bazı kampanyalarla ürün satmasına B2E denir. Bir giyim firmasının elinde kalan ürünlerin çalışanlarına internet üzerinden satış yapması bu iş modeline örnektir.
Machine To Machine (M2M)
Makineler arası ticaret M2M olarak bilinir fakat bu yöntemin gelecekte olması bekleniyor. Endüstri 4.0 ile IOT teknolojisiyle sipariş alınmasına örnek olarak bu iş modeli gösterilir.
E-Ticaret Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Son zamanlarda teknolojinin ve internet kullanımın artmasıyla e-ticaret sektöründe de dijital pazar yerleri çoğalmıştır. Birçok ürün seçeneğini tüketicilerine sunan markalar kolay bir şekilde iletişim kurmaya yardımcı olur. E-ticarette dikkat edilmesi gereken bazı kurallar;
- E-ticarette satışa sunulan ürünlerin özellikleri ile ilgili tüketiciye yeterli bilgi verilmelidir. Ürün dijitalse teknik olarak diğer ürünlerden farkı nedir, kullanım alanları nedir, faydaları nelerdir bilgi verilmesi gerekir.
- Binlerce tüketici aynı anda giriş yapabildiği için indirimli bir ürünün stoklarının tüketilmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Firmaların ürünlerin stokları hakkında sürekli güncelleme yapması gerekir. Bu sayede müşteriler ürün stoklu mu değil mi anlamış olur.
- Satın alınan ürünün teslimat süreci ile ilgili sürekli bilgi verilmelidir. Bu sayede tüketiciler yanıltıcı bir sonuçla karşılaşmamış olur. Anlaşmalı kargolara sayesinde ürün takibi yapmak kolaylaşır.
- Satış yapan firma hakkında iletişim ve adres güncellemesi sürekli yapılmalıdır. Böylece tüketiciye karşı güvenilir bir imaj yaratılmış olur.
- Ürün satışı yapılmadan önce ürünün vergiler dahil fiyatı belirlenmeli ve tüketiciye o şekilde sunulmalıdır. Ürün hakkındaki ödeme ve taksit seçenekleri özenli bir şekilde gösterilmeli, kullanılan kart seçenekleri müşteriye gösterilmelidir.
E-Ticarete Nasıl Başlanır?
E-ticaret sitesi kurarak dijital bir pazar yerine sahip olmak mümkündür. İnternet sitesi sayesinde ürünleri doğrudan pazarlayabilir ve e-ticaret günümüzde tüketicinin de öncelik verdiği bir kavram haline gelmiştir. E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren kişi, kurum ve markaların sayısı da her geçen gün artmaktadır. E-ticaret sitesi kurmak için sırasıyla şu yollar izlenmelidir;
- E-ticaret yapılacak sektöre karar verilmelidir.
- Rakipler tanınmalıdır.
- Hedef kitle belirlenmelidir.
- Akılda kalıcı logo ve bir firma adı bulunmalıdır.
- İşletmeyi şirket olarak göstermeli ve vergi mükellefi olunmalıdır.
- Marka adı tescillenmelidir.
- Bir ana domain belirlenmeli ve işletmeye uygun sosyal medya hesapları açılmalıdır.
- Güvenilir ve doğru bir alt yapı seçilmelidir. Bu sayede sitenin güvenilirliği sağlanır.
- Site satış odaklı olarak tasarlanmalıdır fakat tüketici memnuniyeti unutulmamalıdır.
- Ürün fotoğrafları kaliteli, ürün açıklamaları ise akıcı olmalıdır.
- Sanal pos bütünleştirilmelidir ve sipariş yöntemi ön plana çıkarılmalıdır.
- Hızlı ve güvenilir bir kargo ile anlaşılmalıdır.
- Canlı destek araçları konulmalıdır.
- SEO çalışmalarına önem verilmelidir ve dijital pazarlama yöntemleri kullanılmalıdır.
Bu yolları izleyerek e-ticaret sitenizi öne çıkarabilir ve tercih edilebilir hale getirebilirsiniz. İnternetten satış yapmaya başlayarak kendi işinizin patronu olabilirsiniz.
E-Ticaret Hukuku Nedir?
Sanal ortamdan gerçekleştirilecek alışverişlerde uyulacak kurallar bütününü temsil eden hukuk dalına e-ticaret hukuku denilmektedir. E-ticaret hukuku diğer hukuk dallarıyla bağlantılıdır.
E-ticaret hukukunda en çok kullanılan terimler ve anlamları şu şekilde listelenebilir:
- Elektronik imza: E-imza olarak da bilinen bu kavram sanal ortamlarda güvenli bir şekilde işlem yapabilmek için kullanılmaktadır. Böylece siz haricinde kimse kimliğinizi kullanamamaktadır.
- “B2B” Business to Business: İşletmeden işletmeye gerçekleştirilen e-ticaret işlemlerine B2B adı verilmektedir.
- Cayma Hakkı: Tüketicinin hiçbir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönmesine imkan tanır.
- “B2C” Business to Consumer: Ürünlerin elektronik ortamda müşterilere pazarlanmasına B2C denilmektedir.
- “B2G” Business to Government: Devlet ile işletme arasında gerçekleşen tüm e-ticaret faaliyetlerine B2G denilmektedir.
E-Ticaret Kapsamı Nedir?
Tüm bilgisayar ağları üzerinden ürünün tasarlanması, tanıtılması, üretilmesi, hesap ödenmesi gibi etkinliklerin tümü e-ticaret kapsamına girmektedir.
HEMEN BAŞLA