E-posta Pazarlama Terimleri Sözlüğü
E-posta pazarlamayla ilgili tüm terimler sözlüğümüzde! Ek olarak, sürekli güncellediğimiz euromsg express blog sayesinde e-posta pazarlamayla ilgili merak ettiğin tüm detaylara ulaşabilirsin.
Açılma Oranı, alıcılarına gönderdiğiniz e-postalardan kaç tanesinin açıldığını bildirir ve bu oranın yüksek olması, satış oranlarınızın artmasını sağlar. Çünkü, açılma oranınız ne kadar yüksek olursa, gönderdiğiniz teklif, promosyon, bilgilendirme ve özel kampanyalarınız daha yüksek kitleye ulaşır.
Bir diğer ifadeyle, bir e-posta size iletilmeden önce, iletilen e-postanın içeriği mail istemcisi tarafından incelenir ve spam olup olmadığına dair göstergeler aranır. Eğer gönderilen e-postanın spam olduğuna dair herhangi bir gösterge yoksa, bu gönderici, güvenli gönderici olarak tanımlanır ve iletilen e-posta direk gelen kutusuna düşer. Beyaz listede olan bir e-posta adresinden gelen iletiler, spam kutusuna düşmez, direk alıcıya iletilir.
(Conversion rate)
Örneğin, işletmenizin veya sizin, gelen kutunuzda görmek istemediğiniz iletileri spam olarak tanımladığınızda, e-posta filtreleme işlemi gerçekleştirmiş olursunuz.
Yani, örneğin gönderdiğiniz 100 adet e-postanın, 95 tanesi hedef kitlenize iletildiği halde, alıcı tarafından tıklanmayabilir. “Clicks Per Delivered” iletilen 95 adet e-postanın yüzde kaçının alıcılar tarafından tıklandığını gösterir. Bu metrik; kampanya, duyuru ve bilgilendirmelerinizin ne kadar başarılı olduğunu da ölçümlemenizi sağlar.
Yani, örneğin gönderdiğiniz 100 adet e-postanın, 95 tanesi hedef kitlenize iletildiği halde, alıcı tarafından tıklanıp açılmayabilir. “Clicks Per Delivered” iletilen 95 adet e-postanın yüzde kaçının alıcılar tarafından açıldığını gösterir. E-posta pazarlama kampanyalarının başarısını ölçümlemede önemli bir metriktir.
(Email Marketing)
E-posta pazarlama; işletmelerin müşteri adayları edinmek ve mevcut müşterilerine ulaşıp geri dönüşümünü arttırmak için hedef kitlesine ilettiği; bülten, bilgilendirme, teklif, duyuru, kampanya ve etkinlik mesajlarını elektronik ileti yöntemiyle tercih etmesidir.
HTML e-postaları, Gmail, Hotmail, Android ve Iphone gibi tüm e-posta ve web tabanlı istemcilerde mükemmel görünecek bir görselliğe ve okunabilirliğe sahip olacaktır. HTML e-postalar ile, alıcıların daha çok dikkatini çekip, beğenisini toplayacak tasarımları olan e-postalar oluşturarak marka imajınızı arttırabilirsiniz.
- İletilerinizde mutlaka “abonelikten çık” linkine yer vermeniz gerekir.
- Göndericinin e-posta adresi çalışır ve aktif durumda olmalıdır.
- Hatalı ve aktif olmayan e-posta adreslerine ileti gönderilmemelidir.
- E-posta konu başlığınız ve içeriğiniz tutarlı olmalıdır.
İzinli e-posta işlemini gerçekleştirmenin en önemli yollarından biri olan Double Opt-in işlemi, işletmenize abone olmak isteyen kullanıcıların e-postalarına, kimliklerini doğrulamak için gönderilen onay e-postasına verilen isimdir. Gönderilen e-postada yer alan bağlantıya tıklayan alıcı, işletmenizin e-posta listesine eklenmiş olur.
Örneğin; “Hemen Satın Al”, “Şimdi Oku” gibi yönlendirmelerin yer aldığı butonlar, CTA örneğidir.
(E-posta İletilebilirliği)
- Double-opt-in yöntemi kullanılarak, alıcılarınızın gerçek ve ilgili kişiler olduğunu teyid ederek ilerleyin, içeriklerinizi ilgili kişilere iletmeniz, spam olarak işaretlenme ihtimalinizi düşürerek IP itibarınızı arttırır.
- E-posta listenizi düzenleyin, başlangıçta küçük ve ilgili bir gruba e-postalarınızı göndererek, listenizi yavaş yavaş büyütmeyi deneyin.
(Acceptance Rate)
Örneğin, bir saatte toplamda 10.000 tane e-posta gönderseniz bile, bu iletilerin tamamı alıcılara iletilmeyebilir. Kaç adedinin alıcılara iletileceğine, İleti Hizmet Sunucuları(ISP) karar verir. Gönderdiğiniz 10.000 e-postanın yüzde kaçının alıcılara iletildiğini gösteren oran, kabul oranıdır.
Örneğin, iletmek istediğiniz Anneler Günü Kutlama e-posta içeriğini, e-posta listenizdeki tüm kişilere gönderdiniz. Eğer, listenizde e-posta adresini kapatmış olan alıcılar varsa, gelen kutunuza e-postanızın iletilemediğine dair bir bilgilendirme gelecektir. Bu bilgilendirme e-postası, hard bounce olarak tanımlanır.
Spam listesine alındığınız takdirde, e-posta kampanyalarınız karşı tarafa ulaşmayacaktır.
Eğer bir e-posta adresi veya domain; virüs yayma, yasaklı kelimeler kullanma, bilinçli veya bilinçsiz şekilde spam e-postaları gönderme gibi faaliyetlerde bulunuyorsa, kara listeye girer. Kara listeye alındıktan sonra, bir daha ilgili alıcıya e-posta gönderemezsiniz.
Örneğin, işletmenizin hedef kitlesine Ramazan Bayramı Kutlama e-postası göndermek istiyorsunuz. E-posta listelerinizde yer alan tüm kişilere Ramazan Bayramı Kutlama e-postası gönderirseniz, toplu e-posta göndermiş olursunuz.
(or Unsubscribe),
(Subscribe)
(Clickthrough Rate – CTR)
Bir diğer tabirle, e-posta listenize ilettiğiniz Babalar Günü kampanya içeriğinizin yüzde kaçının e-posta listenizdeki kişiler tarafından açıldığını tanımlayan terimdir.
(List Segmentation)