E-Posta Pazarlama Nedir?

17/03/2022 | E-posta Pazarlama

E-posta pazarlaması, müşterilerinize veya potansiyel müşterilerinize e-posta göndermenizi sağlayan etkili bir pazarlama türüdür. E-posta pazarlama dönüşümlerinizi artırmak, ürünlerinizi tanıtmak ya da markanıza ilgi ve bağlılık oluşturmak gibi birçok farklı amaç için kullanabilirsiniz.

E-posta pazarlama günümüz için yeni olmasa da neredeyse her sektör için önemli bir stratejik kanal. E-posta pazarlama, insanları müşteriye dönüştürmenin en etkili yollarından biri olduğu su götürmez bir gerçek. Araştırmalar, kuruluşların harcanan her bir dolar için yaklaşık olarak kırk iki dolarlık bir yatırım getirisi elde ettiğini gösteriyor.

E-posta pazarlaması, tüm pazarlama kanallarının en yüksek yatırım getirisinden (ROI) birine sahip. E-posta tüketicilerin %60’ı için tercih edilen bir iletişim yöntemi olmayı sürdürüyor. Pazarlama e-postaları, içeriğine bağlı olarak şirket ya da kuruluşların birbirinden farklı birçok amacını yerine getiriyor.

 

E-Posta Pazarlaması Nasıl Yapılır?

 

Yeni başlayanlar için e-posta pazarlaması göz korkutucu gelebilir ama sanıldığının aksine doğru adımlar ve doğru e-posta pazarlama stratejileriyle oldukça kolay hale getirilebilir. E-posta pazarlamanızı nasıl yapabileceğinizi özetleyen bu adımları takip edin ve kısa sürede başarılı e-posta pazarlama kampanyaları gönderebilir hale gelin.

  • Bir e-posta sağlayıcı seçin.

E-posta haber bültenleri ve bir e-posta abone listesi oluşturma konusunda endişelenmeden önce servis sağlayıcınızı seçmeniz gerekir. E-posta pazarlama sağlayıcısı olarak da bilinen bir e -posta servis sağlayıcısı (ESP), e-posta kampanyalarınızı oluşturmanıza ve göndermenize yardımcı olur. Doğru e-posta pazarlama yazılımını bulmak, etkili bir e-posta pazarlama planı oluşturmanın önemli bir ilk adımıdır. Constant Contact gibi bir e-posta servis sağlayıcısı ile e -posta abonelerinizi saklayabilir ve onları farklı listelere ayırabilirsiniz. 

Sağlayıcınızı e-postalarınızı göndermek ve haber bültenlerinizin ve e-posta serilerinizin performansını izlemek için de kullanabilirsiniz. Bir ESP seçerken, bütçenize uygun güvenilir bir sağlayıcı arayın. Ek olarak, sağlayıcınızın damla kampanyaları, liste segmentasyonu ve A/B testi gibi özellikler sunup sunmadığını kontrol edin.

  • Kitlenizi oluşturun.

E-posta pazarlama sonuçları, büyük ölçüde bir abone listesi oluşturma ve bunu potansiyel müşteriler oluşturmak için kullanma yeteneğinize bağlıdır. Her yeni aboneyi gelecekteki potansiyel bir müşteri olarak düşünün. Bu nedenle, e-posta pazarlama planlamanızın bir parçası olarak bir kitle oluşturma stratejisi eklemeniz gerekir.

  • E-posta katılım formu oluşturun.

Yeni başlayanlar için en iyi e-posta pazarlama ipuçlarından biri kuşkusuz ki e-posta bülteniniz için ilgi çekici bir katılım formu oluşturmaktır. Katılım formunu e-postalarınız için çevrimiçi bir kayıt formu olarak düşünebilirsiniz. Bülten listenize abone ekleyebilmek için web sitenize bir e-posta katılım formu ekleyin. Ayrıca çift katılım formlarını kullanmanız yararınıza olacaktır. Çift katılım formu, kayıt formunuzdaki aboneleri toplar ve iletişim bilgilerini doğrulamak için bir onay e-postası gönderir.

  • Abone listenizi oluşturma.

E-posta pazarlamaya yeni başladığınızda, katılım formu alanlarınızı basit tutmanız oldukça önemlidir. Değerli bir ücretsiz teklif sunuyorsanız (ayrıntılı bir vaka çalışması veya bir e-kitap gibi), o zaman daha fazla abone bilgisi istemekten kurtulabilirsiniz. E-posta listenize abone olanlara teşvikler sunarak  kayıt oranınızı artırabilirsiniz.

  • Abone segmentini oluşturma.

E-posta abone listeniz büyüdükçe, toplam hedef kitlenizin segmentler olarak bilinen alt kümelerini oluşturabilirsiniz. E-posta listelerinizi bölümlere ayırmanızın sizin için ne kadar şeyi kolaylaştıracağını ve ne kadar karlı olacağını tahmin etmekte zorlanabilirsiniz ama abonelerinizi segmentlere ayırmak gerçekten çok önemlidir. Abonelerinizi segmentlere ayırmak, tıklama oranınızı %64’e kadar artırabilir.

Abonelerinizi; demografi, coğrafi alan, e-posta etkileşimi, geçmiş satın alma tarihi veya toplam satın alma tutarı şeklinde ayırabilirsiniz. Bu şekilde listelerinizi bölümlere ayırdığınızda, daha spesifik bir dille özel e-posta kampanyaları gönderebilirsiniz. Unutmayın ki e-postalarınız bir okuyucuya ne kadar kişisel geliyorsa, katılımınız ve açılma oranlarınız o kadar iyi olur.

  • Bir içerik stratejisi geliştirin.

Artık kitlenizi nasıl büyüteceğinizi ve segmentlere ayıracağınızı bildiğinize göre, eğlenceli kısma geçmenin zamanı geldi; içerik ve tasarım. Etkileyici e-postaları nasıl yazacağınızı ve bunları doğru zamanda nasıl göndereceğinizi öğrenmek, e-posta pazarlama stratejinizi oluşturur veya bozar. Öyleyse, içerik stratejisinin e-posta pazarlama planlamasını nasıl etkilediğini görelim. İçerik pazarlama stratejinizi oluşturmadan önce ana e-posta türlerini daha yakından incelemeli ve öğrenmelisiniz. Her e-posta türü amacına hizmet eder ve farklı içerik türleri gerektirir.

Bültenler ve işlemsel e-postalar geleneksel olarak tek seferlik iletişimlerdir. Ancak davranışsal e-postalar tek bir mesaj veya bir damla kampanyası olabilir. Bir damla kampanyası, belirli bir süre içinde gönderilen bir dizi e- postadır. Örneğin, bir hoş geldin kampanyası, bir hafta içinde gönderilen dört e-postayı içerebilir. Çoğu e-posta pazarlama yazılımı, işlemsel e-postalar, davranışsal e-postalar ve damla kampanyaları için otomasyon içerir.

 

E-Posta Pazarlamada Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

 

E-posta pazarlamasında yapılmaması gerekenler bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir: 

 

  • Konu ile ilgisiz konu başlıkları kullanmak. 
  • E-postaları sadece bilgisayardan görünür hale getirmek. 
  • CTA linklerine ve butonlarına yer vermemek. 
  • Gereğinden uzun e-postalar hazırlamak. 
  • Müşteri ile empati kurmamak. 

 

E-Posta Pazarlama Araçları Nelerdir?

 

En iyi e-posta pazarlama araçları arasında; ActiveCampaign, AWeber, ConvertKit, Mailchimp, GetResponse, Constant Contact, Campaign Monitor ve Infusionsoft yer alıyor. 

 

E-Posta Pazarlamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

Otomatik e-postalardan tutun da haftalık haber bültenlerine kadar aklınıza gelebilecek birbirinden farklı mesaj türleri vardır. Bu mesaj türlerinden sizin için en uygununu ya da uygunlarını bulup kullanarak markanız için farklı hedeflere ulaşabilirsiniz. Kapsamlı bir e-posta pazarlama stratejisi oluşturmak ve bunların bir kombinasyonunu yapmak çoğu şirket ve kuruluşlar için daha çok tercih edilir. Peki bu e-posta pazarlama türleri nelerdir, nelere dikkat edilmelidir?

  • E-posta kampanyaları:

Kullanıcıları bir e-kitap indirmeye teşvik etmek, özel bir teklifi tanıtmak ya da ücretsiz deneme için kaydolmak gibi belirli bir amaç göz önünde bulundurularak gönderilen e-postalara e-posta kampanyaları denir.

  • E-posta bültenleri: 

E-posta bültenleri, abonelere düzenli olarak güncellemeler sağlamak adına tutarlı ve istikrarlı bir biçimde gönderilmelidir.

  • Otomatik pazarlama e-postaları:

Önceden tanımlanmış müşterilere göre otomatik olarak gönderilen e-postalara otomatik pazarlama e-posta denir. Yeni abonelere hoşgeldiniz e- postası, alışveriş sepetlerinde ürün bırakan müşterilere gönderilen hatırlatma e-postaları veya doğum günü olan abonelere doğum günlerini kutlamak için kutlama e-postalar otomatik pazarlama e-postalarına örnek verilebilir. Potansiyel müşterileri besleyen ve onları satın almaya ikna eden bir damla kampanyası göndermek de otomatik pazarlama e-postaları kategorisine girer.

  • Otomatik işlem e-postaları: 

Bir işlem sonrasında otomatik olarak gönderilen bir başka etkili pazarlama otomasyonu şekli de otomatik işlem e-postalarıdır. Otomatik işlem e-postaları etkinlikler ya da randevular ile ilgili sipariş onaylarını, sevkiyat bilgilerini ve güncellemelerini ve hatırlatıcıları içerebilir.  Bu e-postalar oldukça basit olarak gözükse de bilhassa e-ticaret web siteleri için müşteri güveni oluşturmak adına oldukça önemlidir.

 

HEMEN BAŞLA

Tüm bloglarımızdan anında haberdar olmak için e-bültenimize kayıt olun!

Kaydınız alınmıştır, teşekkür ederiz.

Form gönderilirken hata oluştu lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.

Küçük veya orta ölçekli işletmenizi geliştirin, büyütün ve cironuzu katlayın.

Self-servis toplu e-posta gönderim platformu euromsg express ile, kolay ve hızlı bir şekilde, karınızı katlayacak e-posta pazarlama kampanyaları oluşturun.
Tükçe ve kullanıcı dostu paneli, %100 güvenli, KVKK uyumlu ve IYS’ye entegre yapısı ile sözleşme ve taahhüt süreçleri olmadan hemen e-posta kampanyalarınızı oluşturmaya başlayın!

Okumaya devam edin…

E Posta Pazarlamada Gamification Etkisi

E Posta Pazarlamada Gamification Etkisi

Bir e-posta pazarlama stratejisi olan gamification şirketlerin kampanyalarını oyunlaştırarak daha dikkat çekici ve satışları artırmak için daha teşvik edici bir uygulama yöntemidir. Dikkat çeken kampanya içerikleri, etkileşimi artıracak çekiliş veya yarışma...

E Postalarda Görsel Kullanımı

E Postalarda Görsel Kullanımı

E-postalarda görsel kullanımı, e-posta pazarlamasında etkili sonuçlar almamızı sağlar. Görseller dikkat çekmek için ve alıcıların ilgisini çekmesinde önemli rol oynar. Marka kimliği ve tanıtımında görsellik daha etkili sonuçlar elde etmemizi sağlar. Görsel uyumluluk...

Nöropazarlama (Neuromarketing)

Nöropazarlama (Neuromarketing)

Tüketicilerin satın alma davranışlarında duygularını ve ürün satın alırken ki süreçleri anlamak için Nöropazarlama sinirbilimini kullanmaktadır. Bu sayede tüketicilerin beyin aktivitelerini iyi değerlendirerek bunlara göre satış stratejisi belirler. Aynı zamanda...

Tüm bloglarımızdan anında haberdar olmak için e-bültenimize kayıt olun!

Kaydınız alınmıştır, teşekkür ederiz.

Form gönderilirken hata oluştu lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.

Share This